מספר מקשר
053-9376325

ירושות וצוואות
רוב בני האדם טורחים ועמלים כדי להתפרנס ולפרנס את בני משפחותיהם וקרובים אחרים. בחייהם חשוב להם מה ייעשה ברכוש שצברו וכיצד יטופל. מי שטורח ושומר על רכושו בחייו בדרך כלל מעוניין כי גם לאחר מותו רכושו לא יתפזר ולא יגיע למי שאינם זכאים או למי שאינו רוצה שייהנו מעמלו ורכושו. אדם חושב המוטרד מה יקרה לרכושו לאחר מותו יכול לבחור בין שני מסלולים — הפתרון בחוק, או צוואה.
הירושה - הירושה לפי חוק
"רכוש" הוא כל דבר הניתן להעברה מאדם לאדם ושיש לו ערך כלכלי. נהוג לחלק את הרכוש למספר סוגים כלליים: מקרקעין - אדמות, בניינים וזכויות הכרוכות בהם; מיטלטלין - כל מה שאינו מחובר לקרקע; זכויות - שאינן דברים מוחשיים אלא מה שמגיע לאדם מכוח חוק או חוזה; וכסף - במובנו הבסיסי וגם במובן הכלכלי כחסכונות, פקדונות וניירות ערך.
בחיים יכול אדם להעביר רכוש באמצעות אמירה בעל פה, מסירה ביד, או מסמך. אדם מת אינו יכול להעביר רכוש, והעברת רכוש בעקבות מוות כפופה להוראות חוק הירושה תשכ"ה - 1965. "עיזבון" הוא הכינוי הכולל לכל הרכוש שאדם שמת השאיר אחריו, כולל חובותיו שעוברים ליורשיו.
חוק הירושה בישראל קובע מספר כללים עקרוניים: מייד עם מותו של אדם רכושו עובר ליורשיו, וזאת לפי כללים ברורים. הכלל העיקרי הוא שהאדם הקרוב יותר מבחינת "קרבת דם" אל המוריש הוא שיירש אותו, עם שני חריגים - בן או בת זוג של המוריש, וילדים מאומצים. במשפחה "רגילה", בת זוג או בן זוג מקבלים מחצית מכל העיזבון, והילדים יורשים את המחצית האחרת בחלקים שווים. החריג העיקרי הוא צוואה: אם המוריש עשה צוואה כדין לפני מותו, הוראותיה גוברות על הוראות החוק.
חשוב לזכור שהנוסחאות בחוק הירושה נקבעו בשנת 1965, והן מותאמות לתא המשפחתי "הקלאסי" של אותה תקופה. כיום קיימים חוסרים רבים בחוק בכל הנוגע לעולם המודרני, לאופן צבירת הרכוש ולמשפחות מסוגים שונים. אין בחוק מנגנונים מדויקים לשמירת רצונו המיוחד של המוריש, ואין הגנות מתאימות למצבים מיוחדים כמו יורשים בקשיים כלכליים או משפחתיים, ילדים קטינים, או ילדים שאינם יכולים להתנהל באופן עצמאי.
לפיכך, ההמלצה היא לערוך צוואה מותאמת אישית למוריש, כדי לקיים ככל הניתן את רצונו, לצמצם מחלוקות בין היורשים, למנוע תקלות כלכליות וסכסוכים במשפחה לאחר הפטירה, ולהגן על יורשים פגיעים.

ירושה לפי צוואה
חוק הירושה קובע כי אם אדם עשה צוואה כדין, הוראותיה תגברנה על הוראות החוק. הוראות צוואה שנעשתה כדין גוברות על הוראות החוק לגבי זהות היורשים ואופן חלוקת העיזבון ביניהם. כמעט כל תנאי נוסף בצוואה גובר על הוראות החוק, או קובע הוראות במקום שאין הוראות מתאימות בחוק.
הנוסחאות בחוק הירושה נקבעו לפני עשרות שנים כשהן מותאמות לעולם של אז. כיום ברור שבמקרים רבים, הוראות החוק אינן מתאימות, אינן מספיקות, או אינן מגשימות את רצון המוריש. עריכת צוואה טובה נועדה להבטיח הגשמה מדויקת יותר של רצון המוריש, צמצום סכסוכים עתידיים, יצירת מנגנונים לפתרון אי-הסכמות, התאמת פתרונות לעולם המודרני, והתמודדות נכונה עם חוסרים בחוק.
הצוואה צריכה להיעשות תוך שמירה על מספר כללים: עליה להיות של המוריש עצמו (אם כי הוא יכול להיעזר באחרים כמו עו"ד); היא צריכה לשקף את רצונו החופשי כשהוא צלול בדעתו ומבין את משמעותה; והיא חייבת לעמוד בדרישות הקבועות בחוק לגבי אופן עשייתה.
עשיית צוואה טובה היא עבודה מורכבת המחייבת התייחסות לרגשות, להתחייבויות, למגבלות החוק, לרכוש הקיים ולשינויים עתידיים צפויים. זוהי עבודה משותפת בין המצווה לבין עורך הדין שיכין עבורו מסמך מתאים. לעתים היא מחייבת התייעצות עם מומחים נוספים, בהתאם לרצונות המצווה. צוואה איננה "מסמך מדף" וצוואה שאינה מותאמת אישית ללקוח אינה צוואה טובה.

השירות של עורך דין ונוטריון רונן גדות
עריכת צוואות מחייבת ידע מקיף בתחום הירושה ולעתים קרובות גם בתחומי משפט נוספים כמו מקרקעין, מיסים, הסכמים במשפחה או אכיפת חיובים. בשנות עבודתו הרבות - למעלה מ-30 שנים - עו"ד גדות צבר ניסיון בתחומים רבים המאפשר לו לספק פתרונות מקיפים ולערוך צוואות חכמות המגשימות את רצונות המוריש.
השירות של עו"ד גדות ניתן באופן אישי, "אחד על אחד" בין המצווה לעורך הדין, ללא מעורבות של אחרים. הטיפול אינו מועבר למתמחים או לעובדים זוטרים, ואין "צוואות מדף" המותאמות ללקוח רק למראית עין. תהליך הכנת הצוואה כולל לפחות שתי פגישות אישיות פנים אל פנים ושיחות נוספות לפי הצורך. המסמך עובר מספר טיוטות עד להשגת התוצאה הרצויה.
כך, השירות שמציע עו"ד גדות מכוון להשגת תוצאה ראויה ומתאימה ללקוח: צוואה טובה, מסמך חכם המשקף את רצון הלקוח ומשאלותיו, ומתמודד עם בעיות צפויות ודאגות קיימות, הכל במסגרת הגבולות שקבע הלקוח.